top of page

Käsitteistö

Elämäntaidon valmennus (lifecoaching)

Elämäntaidon valmennuksessa paneudutaan yksilön tilanteeseen kokonaisvaltaisesti ja ratkaisukeskeisesti tutkien henkilökohtaisia tavoitteita, voimavaroja sekä haasteita. Valmennus nojautuu positiiviseen psykologiaan ja kognitiiviseen käyttäytymistieteeseen. Sitä hyödynnetään erityisesti elämän siirtymäkohdissa paremman itsetuntemuksen ja innostavan tavoitteen rakentamiseen.


Uravalmennus

Uravalmennus antaa konkreettisia työnhakuvalmiuksia: tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämiseksi, koulutukseen hakeutumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen. (Lähde: http://www.te-palvelut.fi/)


Mentorointi

Mentori antaa ammatillista tukea ja sparrausta kehittymishaluiselle ja -kykyiselle henkilölle, aktorille. Mentori on omalla alueellaan asiantunteva ja kokenut henkilö myös mentoroinnissa. Mentorointi tähtää aktorin kehittymiseen ammattilaisena ja ihmisenä työelämän kontekstissa. Mentorointia käytettäneen yleisimmin nuorten ammattilaisten, alaa vaihtavien tai haastavaan uuteen vastuuseen siirtyvien kohdalla. 

(Lähde: https://www.ekonomit.fi/mentorointi)

Työnohjaus

Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä. Työnohjausta ei tässä katsota valmennusmuodoksi eikä se kuulu tutkimuksen piiriin. (Lähde: http://www.suomentyonohjaajat.fi/tyonohjaus)

Terapiamuodot

eivät kuulu valmennuspalveluihin eikä niitä näin ollen tässä tutkimuksessa määritellä tarkemmin. Pätevä valmentaja tai mentori ohjaa asiakkaaksi pyrkivän tarvittaessa terapiaan, joka on oikea hoitomuoto mielenterveyden tai vaikeiden elämäntilanteiden tukemiseen.

bottom of page